musici 2023

Na de gedwongen lange onderbreking van afgelopen jaren kunnen we ook dit jaar gaan we weer genieten van jonge muzikale talenten. 

David Kooi (2009), piano
David, geboren in 2009, komt uit een gezin waar muziek een grote rol speelt, en begon rond zijn zesde met pianospelen. Vanaf dat begin krijgt hij les van Marjès Benoist, sinds september 2021 als leerling van de Academie voor Muzikaal Talent.

Reeds op zevenjarige leeftijd won David de eerste editie van “De Muziekwedstrijd”, de junior versie van het Prinses Christina Concours. Hij herhaalde dat nog eens in Corona-jaar 2021. In 2022 won David de tweede prijs van het Steinway Piano Concours en een eerste prijs op de landelijke finale van het Prinses Christina Concours.

Al op jonge leeftijd trad David op. Zo speelde hij een pianoconcert van Mozart met orkest én met het Ruysdael Kwartet, trad hij verschillende malen op in het programma Spiegelzaal, en was hij te gast bij Podium Witteman en het radioprogramma ‘De Klassieken’. In 2019 won hij de vierde prijs bij Superkids. Drie jaar achtereen gaf David optredens bij de Pianowandeling in Edam.

Voor het komende seizoen staan een aantal solorecitals gepland in Nederlandse kunstkringen, en een serie optredens met het Kennemer Jeugdorkest in het derde pianoconcert van Ludwig van Beethoven.

David is leerling van het Vossiusgymnasium in Amsterdam, houdt veel van tennis en is bedreven in het oplossen van Rubiks kubussen in alle soorten en maten.

Pieter Streefkerk, viool

Sinds Pieter Streefkerk op vijf jarige leeftijd een 1/8 viool in zijn handen kreeg heeft hij het instrument niet meer losgelaten. Bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) volgde hij vier jaar het PI programma voor viool onder leiding van Sarah Noorlag, een samenwerkingsverband met het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds 2017 heeft Pieter les van Chris Duindam en speelt hij op een viool die gebouwd is door Lambert Houniet.

Eind 2019 ontving Pieter de Johan van den Boogert prijs uit handen van Herman van Veen in het Singer theater in Laren. In de zomer van 2020 won hij het Britten viool concours in de jongste leeftijdscategorie. Hij trad op als solist met het Britten jeugd Strijkorkest en volgde een masterclass bij Liza Ferschtman.

In september 2021 was hij één van de winnaars van het Spotlight Concours op ‘klassiek op het Amstelveld’ en trad op met het Concertgebouw Chamber Orchestra.

Met de muziek van het vioolconcert van Tsjaikovski, een caprice van Paganini en een partita van Bach had Pieter ook in seizoen 21/22 succes: hij won de 2e prijs van het Nationaal Vioolconcours (Iordens B), de 1e prijs van het Britten Vioolconcours categorie ll en de 2e prijs in de nationale finale van het Prinses Christina Concours categorie l.

Pieter speelt in projecten van Cugnon, een programma van Chris Duindam voor jong strijktalent. Ook speelt Pieter af en toe in een pianotrio. In beide bezettingen speelt Pieter kamermuziek en is hij regelmatig te zien op verschillende podia met pianist Peter Sluijs. Eind 2021 was hij te gast bij Podium Witteman als Pauls jonge held.

Demian Filatov, piano

Demian is begonnen met muziek maken met privélessen op 6-jarige leeftijd in Samara, Rusland, voordat hij in 2018 officieel naar een muziekschool ging. Na het uitbreken van de oorlog met Oekraïne moest het gezin vluchten en asiel zoeken in Nederland. Demian woont hier nu ruim 13 maanden als vluchteling. Hij is nu een leerling van Frank van de Laar.
Hij houdt van alles wat met muziek te maken heeft, inclusief theorie, en kan zich nauwelijks voorstellen dat hij iets anders is dan een professionele muzikant, pianist en dirigent. Hij houdt van koken, tafeltennis, uilen, katten en knuffels.

begon met vioolspelen toen ze vijf jaar oud was en kreeg les van Sjanneke Laghuwitz. Vanaf  haar achtste kreeg ze les van Hans Scheepers, die haar voorbereidde op de toelating voor de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam. Daar studeert ze sinds ze elf jaar is bij Maria Milstein. Daarnaast ontvangt ze soms lessen van Alla Kim en van haar tante, Liza Ferschtman. Mara zit in de tweede klas van het Vossius Gymnasium in Amsterdam. In april 2018 won Mara de eerste prijs tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours. De volgende dag trad ze op met andere winnaars bij het televisieprogramma Podium Witteman. In de zomer volgde Mara een masterclass bij Pierre Amoyal tijdens de Holland Music Sessions. Zij bespeelt op dit moment een Franse viool, van Pierre Pacherel. (Nice, 1849) In bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Elisa & Katie, sopraan & piano

Elisa en Katie zijn sinds de zomer van 2021 een vast duo. Ze gaven vele concerten voor kinderen, ouderen en alle leeftijden tussenin in allerlei kerken en concertzalen in Nederland. (onder andere: Thomaskerk Amsterdam, Oosterkerk Amsterdam, De Kleine Kerk Duivendrecht, Papageno Huis Laren, Isala theater Capelle aan den IJsel, Nieuwe Kerk Den Haag, landgoed Zonnebeek) Ook waren ze samen met cellist Joshua Herwig als jonge helden te gast bij Podium Witteman en traden ze op voor de radio bij Omroep Fleveland. Tijdens concerten willen Elisa en Katie het publiek meenemen in de prachtige verhalen die achter de muziek schuilen. Ze spelen muziek in allerlei talen en van verschillende stijlperiode, maar er is een rode draad te vinden: ze spelen het liefst muziek waarin een sterk vrouwelijk karakter de hoofdrol speelt.

Al vanaf jonge leeftijd volgde Elisa Maayeshi (2001) zangles en balletles en was ze graag op het podium te vinden. Als tiener zong ze verschillende rollen bij muziektheatervereniging La Mascotte. Vanaf haar vijftiende ging ze naar het ArtEZ Conservatorium voor zangles bij Claudia Patacca. Na de middelbare school studeerde ze verder aan het Conservatorium van Amsterdam bij Sasja Hunnego. Samen met pianste Katie Yao Morgan geeft ze veel concerten, waaronder als Jonge Held voor Podium Witteman. Vorige zomer zong ze in een moderne opera op het Vienna Summer Music Festval. Ook zong ze enkele oratorium werken als de Mis in C van Beethoven en de Nelsonmis van Haydn. Ze ontving een studiebeurs van de Miluška Duffková stichting. In mei 2023 sloot ze haar bachelorstudie af met ‘La voix humaine’ van Francis Poulenc. Hiervoor kreeg ze een 9,5 en een onderscheiding. Ze heeft masterclasses en lessen gevolgd bij onder andere Lenneke Ruiten, Margreet Honig, Roberta Alexander, Alexander Oliver, Linda Watson, Miranda van Kralingen en Ira Siff en zong onder leiding van dirigent Ed Spanjaard. Momenteel is ze een van de zangers van de Dutch National Opera Academy.

Katie Yao Morgan (2000) is van Brits-Chinese origine en begon met piano spelen toen ze 4 was. Ze ging vanaf 2010 naar de Yehudi Menuhin School, een gespecialiseerde muziekschool in Engeland waar ze studeerde met Marcel Baudet. In 2011 won ze een tweede prijs bij de Pianist of the North Competition en in 2014 ontving ze ‘Mention of Honor’ in de International Piano Competition in Enschede. In 2016 kreeg Katie het Diplôme de Jeune Espoir tijdens de Adilia Alieva Competition in Annemasse. Ze heeft gespeeld op het Wimbledon Festival en getoerd door het Verenigd Koninkrijk. Ook volgde ze diverse masterclasses bij Ronan O’Hora, Idil Biret en Ronald Brautigam en werkte samen met prijswinnende strijkers o.a. tijdens het prestigieuze jaarlijkse concert in Wigmore Hall. Sinds 2018 studeert ze aan het Conservatorium van Amsterdam met Frank Peters. Onlangs was ze te zien als Jonge Held in het tv-programma Podium Witteman. Afgelopen jaar is ze afgestudeerd op haar hoofdvak piano en momenteel doet ze de master repetiteurship, ook aan het Conservatorium van Amsterdam. Hiernaast studeert Katie psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Bovendien is ze onderdeel van het ‘Trio Pantoum’ (met viool en cello) en ‘Peter Trio’ (met klarinet en cello) met wie ze vele concerten geeft.